Sunday, 30 December 2012

Hati Kecil



assalamualaikum

as all knows that rite now most of IPT students are really trying hard to revise what ever they studied for the past several months. *lantak kau lah nak kata aku poyo sbb post in english. ade aku kesah?*

And i still in front the laptop wondering what should now. *now playing-mr know it all by kelly clarkson*
How lousy am i who still cant adapt my campus life right now since i'm here for 3 months for sure.
*teruknye kau cah, kata utm tu tmpat kau main guli.ni tetibe tak boleh nak adapt pulak,apehal?*
yaaaa, that was a long time ago n it is TOTALLY different. Everything was different,the situation, n  how should i write it here ? hurmmmm.....  *takpe, persetan kan si stalker*

since i'm here in UTM Sanjungan Bangsa , i dont have chemistry with my dear roomate. I'm sorry for what i'm gonna write abt u.

I'm not happy with the behavior you are quite selfish. I mean, you cant even get into that you have the only roommate who are older than you are.? I really hope that you can respect me as your roommate. I can get you a rough, but you're also have to accept that I'm not like you.

By time changes, i really hope that u change too. please be the one who ease another rather than the one who made people uneasy.

amaram keras :
aku nak kau senyap masa aku nak study. tak payah nak nyanyi2 bagai. meluat!
 
 

Friday, 28 December 2012

Do u REALIZED ??



Assalamualaikum. I came up with that tittle sebab aku terdengar si polan binti si polan membaca  Surah Yaasin. Kenapa? Why? Ottoke? Bcoz, aku ACCIDENTALLY TERdetect tajwid error beliau.


Bukn aku nak tunjuk bagus, tp as a muslim, we have to know lah the basic thingy abt Quran. yedakk?
Awok2 smua tau tarannum (lagu) masa baca Al-Quran contohnye mcm Hijjaz,Bayyati,dan Sikah.(ni yg aku tau lah.ade byk lagi sbnrnye,pi tanye juara akademi al-quran tu.okehh?)

Back to the topic, kesalahan tajwid semasa membaca Al-Quran hukumnya adalah BERDOSA. Kenapa aku highlight kan perkataan berdosa tu? ehh. berdosa tau tak BERDOSA!! (pronounce it with wide eyes open yahh).. 








Kenapa berdosa? Sebab,mempelajari ilmu tajwid  adalah wajib.  Allah SWT berfirman maksudnya:

 "Dan tartilkanlah bacaan Al-Quran dengan sempurna". (Surah Al Muzammil ayat 4)

Telah terang lagi bersuluh. Ini di kompemkan lagi berdasarkan sabda Nabi s.a.w:
 

[ Dari Aisyah r.a., katanya Rasulullah SAW bersabda: "Orang (mukmin) yang mahir membaca Quran, maka kedudukannya di akhirat di temani para malaikat yang mulia. Dan orang yang membaca Quran, padahal dia gagap sehingga sulit baginya membaca, maka dia mendapat dua ganjaran."(Sahih Muslim: No.767) ]

Haa. dah pham kan sekarang? Tak paham lg?.. Dengan itu, kita seharusnya belajar balik ilmu tajwid ni . Baiki bacaan kita yg sedia ada. Tak rugi pon. Lagi rugi kalau korang semua tau bacaan korang tu salah, tp still nak praktikkan yg salah tu..Bak kata orang, biasakan yang betul, betulkan yg biasa. Tak rugi pon kita cari ilmu Allah sebab ilmu tu bermanfaat kpd kita juga. Kan?

So, sape2 yg nak belajar tajwid, sini ade beberapa link yg korang boleh klik n set as bookmark. haaa... kelas gittew..




Thursday, 27 December 2012

EXAM FEVER

sumber: iluvislam.com


Biar pon takde lg yg nak follow blog ni, takpe. Biar aku  mencarut puas2 dulu. Nanti dah ade followers, jadi sopan sikit. hahahaha. Boleh ke tidokk?

Aku ni pon gatai sgt nak ade blog baru kan. Haa , buat nye pulak tgh2 study week ni. Mmg sengaja cari penyakit. Tak reti nak menyabor.

Okayy. Memandangkan skrg ni musim exam bg pelajar IPT di seluruh negara,(yg mane yg exam tu la kan.mcm aku ni ), aku nak ucap kan selamat maju jaya kpd korang semua. Especially utk warga UTM Skudai terCHENTA ni ha,, hehe.. also to my besties, goodluck korang. Lastly, I wish me a lots of luck. haha.. babai.. *lelambai*

Wednesday, 26 December 2012

Hello! i'm newbie :)

Hello everyone.  act, i'm not really new in blogging as i use to have a blog before.HAHA
saja je nak buat blog baru.blog lama tu mmg la byk memori, but with that memories, its hard for me to move on. mesti nak baca older post. hahaha..
ok lupakan blog lama yg dah di DELETE dgn jayanya n thanks to GOOGLE.. bak kata org, bakar buku lama, beli buku baru.. haa yedak?
so, sape2 yg terbaca ni, nak follow boleh, tak nak follow, sila klik button 'close' kat atas tu.. heheh..