Friday, 22 February 2013

Hormat

Dedicated to : Budak Sekolah

assalamualaikum.

*poyo gila minah ni nak bg salam bagai. biaq pi  lahh.. blog aku,bukan blog ang, rasa punggoq ang sakit ,klik butang pangkah tu haa*

ye. memang ada yg kata macam tu. bagi salam pon salah. tak bagi salam, dia pulak dok mintak mintak.
Ok. (tarik napaassss... kentuttttsssss)

Budaya bagi salam ni aku belajar masa kat sekolah lah harus nya kan.. Biasanya kalau jumpa cikgu tu, kepala kasi tunduk sikit, lepas tu ucap 'assalamualaikum' kat cikgu tu.. Tapi, bila aku masuk asrama lain pulak jadinya. Sebab golongan atasan (senior) pon nak jugak dpt layanan seperti tu.

"Akak nak lepas ni korang semua kalau jumpa senior tu bagi lah salam jugak. bukan dengan cikgu je. kitorang pon korang kne hormat jugak."

*Dialog biasa kalau ada roll-call kat surau asrama aku tu haa = ------- =.
kekandang kekadang aku pon terfikir, perlu ke aku nak buat mcm tu? sebab, nak hormat org yg lebih tua dari kita,tak semestinya kita bagi salam pd dia. kan?

masa sekolah dulu aku ni tersangat lah low profile nye. tak ramai pon yg kenal. dan aku juga bukan tergolong dalam golongan 'barang panas' ( hot stuff. alaa. student yg famous amos tuuu). so, ape yg aku ckp ni mostly akan di-ignore-kan begitu saja. Lantak lah pon.

sampai lah aku tingkatan 5, aku sgt tak kisah pon dgn budaya bagi salam ni. Sebab aku tak suka nak paksa org buat benda bukan atas dasar kerelaan diorang (hamboiii ayat. tak menahan.)..


========================================================================

Cerita kat atas tu sebenarnya nak cakap pasal HORMAT. Budaya bagi salam kat sekolah tu di kira jugaklah salah satu cara nak hormat orang lain. Habis tu kalau yang non- muslim pon nak bagi salam kat kau jugak? Jangan buat pasal.

Banyak lagi cara nak hormat orang ni. Bukan dengan bagi salam je. Iklan kat tv tu belambak lah cerita pasal  nilai-nilai murni ni. Sama ada korang nampak ataupun tak, aku pon tak tau.


# Motif post entry mcm ni sebab kat twitter td ade budak sekolah (formerly is my junior in high school) meroyan sebb dia senior takde junior nak bagi salam kat dia Ptffffff!

Wednesday, 20 February 2013

Baucar Buku 1Malaysia

assalamualaikum..
haaa. Kenapa BB1M? Sebab nya aku baru dapat bb1m ni siang  tadi.So, nak mempoyokan diri aku dengan memperkasakan blog yang tak se'GAH' mana ni . okeyy? okayy?..
LET's GO bayybeh!

Hati ni nak sgt cerita pasal apa yg jadi dlm Dewan Sultan Iskandar aka DSI tu siang td. TOO many politics. Bila dah huruf besar tu, haa.paham2 kan je lah ye. Tak boleh nak ulas lebih2 ni. nanti kena saman pulak. Hiks!

Tetttt!
Macam2 boleh buat dengan baucar ni. Beli alat tulis tu dah semestinya lah kan. Contoh mcm abg aku, dapat bb1m ni tahun lepas, dia beli pen sekotak. berbaloi-baloi katanya. tak payah beli lagi dah lepas ni. lepas 2 bulan,tak nampak langsung bayang pen yang setambun tu.. hahahahahah!

Korang boleh beli buku rujukan yang harganya puluhan ringgit (lagilah student macam aku ni. buku kalau tak more than rm50,tu bukan buku namanya) . So, dengan adanya bb1m ni, moga-moga dapat meringankan beban pelajar macam kita ni untuk beli buku yang mahal tu.

The best part of this bb1m is bila kita guna bb1m ni ,boleh dapat freebies woi!!!!!
  • Borders discount vouchers
  • RadioShack Batteries
  • Chatime Beverage
  • BCard + Voucher booklet
  • Starbucks beverage
  • Krispy Kreme Doughnuts
  • Popular bookstore
 
 
 
 
 
 
 
Terbaik dari ladang.!

 
 
Omai Omai!!
Bardarah tak hidung?(tipu). so, manfaatkan baucar korang tu sebaiknye. jangan menyesal dikemudian hari. pergghhh! pesanan penaja woii..

sumber:
http://freebiesland.com.my/2013/01/borders-spend-bb1m-voucher-and-get-gifts-from-starbucks-chatime-and-others.html

Friday, 8 February 2013

Muffin Coklat Kembang Semangkok

Memandangkan cuti semester yang tinggal ciput je ni, aku decide nak test skill masak aku kat rumah ni haa.. nak masak benda lain , benda lain yang aku jumpa.

Geledah punya geledah, jumpa lah barang-barang ni haa. Ape lagi, MARILAH!

 Bahan-bahan yang diperlukan :
  1. 120ml minyak masak
  2. 3 biji telur ayam
  3. cip coklat (ikot suka la nak letak berapa banyak)
  4. muffin mix (sebb malas nak sukat tepung)
  5. 100ml air




Hasil proses menggeledah dapur


*Barang brand Tesco sebab Tesco tu sebelah rumah.

Cara nak masak:
  • Pukul telur sampai kembang mambang gebu gebas. Pakai mesin mixture tu senang. Aku takde mesin tu,so pakai lah whisker tu haa.
  • Masukkan muffin mix cap Tesco tu , kacau sampai sebati. Masukkan juga air.Kalau idak, alamat nye keras laksana batu bata lah muffin anda anda semua.

 




  •  Lepas tu, masukkan minyak masak. Gaul lagi. Memang lenguh ya amat lah time ni. untung sape pakai mesin tu.



 



  • Lepas tu, anda anda semua, masuk kan lah bater tu ke dalam cawan cawan kertas yg comel.jangan pakai cawan kaca pulak.
  • Tabur coklat cip kat atas nya. Nak gaul sekali dlm mix tu pon boleh.
  • Bakar dalam ketuhar selama 20minit pada suhu 200'C



 



 Dan hasil nyaaaa.........



Tadaaaaaaa....!!!!


Selamat Mencuba :)

Wednesday, 6 February 2013

SHIT

*hasil rembatan dari tumblr ntah sape2


Yes ! Yes! and YES! ini bukan Year End Sale yg selalu keluar iklan kat tv tu haa.. ade paham?
Ok.

"...Shit happens but life does go on"

Guess what? Theres too many SHITonne (pronounce it as SHIT TON NAIR) happens to me for this couple of years n some of it bring a wide-broad smile to my ugly-duckling face.

nak buat list ke? nak buat ke? nak? nak ke tak nak? and the answer is.....HELL NO!

Berbalik semula kepada tajuk post ni, saya sangat lah di alu-alu kan utk mencarut sebanyak mana yg saya mahu sebab lepas ni diharap tiada lagi carutan,kejian mahupun kata- kata kesat laksana kertas pasir gred A.

Tak nak buat list tu bukan sebab apa pon. Sebab tak nak ingat dah apa yang pernah jadi pada diri ku ini ... diri mengaku kadang kala teringat jugak perkara yang dah lepas tu.

Takpe lah. Dats one of da way to improve yourself today. To be better on the next day foward. Kan? Sebab tu delete blog lama, buat blog baru. hahaha..

Just some nasihat to all, for those yang rasa u such a loser because of your failure, dont ever give up on everything that u have rite now. Failed on something doesn't mean failed on everything. okay babies?


pelok ketat-ketat

 *Motif letak gambar tu is nak bagitau jgn fikir kita ni forever alone.There's always somebody next to u. <3